23.10.2020
Zkratka: IO
Tradiční oblasti: Maďarsko, Slovensko, Rakousko, Slovinsko, země bývalého Sovětského svazu
Stáří a původ: mladá odrůda, Maďarsko; Raně zrající moštová i stolní odrůda s muškátovou vůní bobulí i vína. Vyšlechtil ji ve třicátých letech 20.stolování Kocis Pál v Maďarsku v Kecskemétu křížením odrůd Bratislavské bílé a Čabaňská perla. Průměrné stáří na vinicích je 21 let, proto lze očekávat stárnutí porostu a snižováni plochy. Nejvíce se pěstuje ve velkopavlovické oblasti
Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 1975
Období sklizně: přelom srpna a září
Barva: světle žlutá
Vůně: muškátově kořenitá
Chuť: nízký obsah kyselin, muškátová chuť, méně plná, krátká, někdy s hořčinkou
Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát
Vhodnost ke skladování: malá
Stolování: Víno lze podávat jako aperitiv a k dezertům
Víno: Velmi často se víno Irsai Oliveru využívá do směsí s víny kyselejšími, nejvhodnější je směs s Ryzlinkem vlašským. Často nalézá uplatnění při výrobě burčáků. Jako čisté odrůdové víno stárne rychle, a proto není vhodné k archivaci. Původně byla rozšířena jako stolní odrůda, avšak jako taková má řadu nedostatků, především na vzhledu a transportabilitě