Upozornění: Obsah webové stránky je vhodný pouze pro osoby starší 18 (21) let!

Úvod  /  Informujeme  /  Vinný rádce  /  Víno a jídlo

Víno a jídlo

Kombinace vína a jídla je velmi širokou oblastí a je to velký prostor pro zkoušení, diskuse a různé přístupy. Jsou staromilci, kteří se hledí striktně držet vyzkoušených tradičních pravidel, které víno se má kombinovat s určitým způsobem přípravy určitého pokrmu. Jsou modernisté, kteří hlásají, neznajíce dříve vyzkoušených kulinářských požitků, kombinujte tak, jak Vám velí Vaše chuťové buňky, hlavně, že ukojíte svoji fantazii a chuť.

Ale existují základní pravidla kombinování vína s jídlem. Zkusme si je zopakovat, některá z nich jistě znáte a Vy si pak lépe poradíte s výběrem vína podle svého vkusu:

Kombinace Chuťový efekt
Kyselé + kyseléChuť se sčítá, výsledná kyselost je ostrá a kovová
Kyselina + tukyKyselina rozpouští tuky, příznivý projev
Kyselina + alkohol + kořeníZvyšují ostrost koření
Kyselina + sladkostDobře se snáší, zvyšují svěžest
Třísloviny + sůlNevhodná kombinace, způsobuje zmatek v chuti
Sůl + sladkéPocity se zjemňují, i když se zcela nevyrovnávají
Třísloviny + sladkéDobře se doplňují
Hořké + kyselinaZvyšují hořkost, nesnášejí se
Třísloviny + tukVhodná kombinace, neutralizují se
Sladké + sladkéHarmonická kombinace, pocit sladkosti se nesčítá
Hořké + tříslovitéZvyšují hořkost, výjimkou jsou ořechy s mladým červeným vínem
Třísloviny + uzené tónyUzená chuť eliminuje nepříjemnost mladých červených vín
Uzené + kyselinyPouze vína se zralou kyselinou nebo barrique

Příklady vzájemných vztahů mezi jídlem a víny

  • Lehká vína = lehká jídla.
  • Jídlo, kde je málo koření, málo tuků (ryba, hubená drůbež, bílé maso) kombinujeme se suchými kabinetními víny - Sylvánské, Müller-Thurgau, Ryzlink rýnský, Modrý portugal.

  • Hutná jídla = plná vína.
  • Více tuků v jídle (prorostlé vepřové, pečená ryba, jídla s majonézou) potřebuje více alkoholu a extraktu ve víně - pozdní sběry nebo jakostní vína s vyšším obsahem alkoholu. Chardonnay, Rulandské šedé, Rulandské bílé, Neuburské, Kerner, Rulandské šedé, Rulandské modré, Dornfelder.

  • Kořeněná jídla = plná a výrazná vína.
  • Suchá a výrazně chutnající, případně láhvově zralá červená vína odrůd Frankovka, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Merlot, Cabernet Sauvignon se dobře snoubí s hovězí pečení, steaky, skopovým, zvěřinou.

  • Sladká jídla = sladká vína.
  • Se sladkými jídly se lépe kombinují vyzrálá sladká vína nežli mladá, svěží a řízná sladká vína.

Víno a jídlo

Postup podávání jídel a vín

Aperitiv

Posláním aperitivu je oddělit vzácný okamžik od všedního dne, povzbudit napětí při očekávání dalšího dění, zvýšit chuť k jídlu, naladit společnost, ale nezasytit.

  • V teplých dnech: vinný střik s minerálkou a pak vychlazené sladké bílé víno.
  • V chladných dnech: suché, bílé šumivé víno a pak suchý výběr s vyšším obsahem alkoholu.

Polévka

  • Polévka nesladká, kořenitá: stará vyzrálá vína nebo vínovice.
  • Polévka jarní, zeleninová: lehká, ovocitá vína odrůd: Müller-Thurgau, Sylvánské, Veltlínské zelené.
  • Polévka krémová: vyzrálé Neuburské, Rulandské bílé.

Předkrm

Předkrm má udržet očekávání hlavního jídla v určitém napětí. Nesmí být příliš vydatný, a proto se podávají lehká, bílá vína - hlavně jsou vhodná kabinetní vína k zahnání mírné žízně, která je na počátku stolování větší.

Výjimkou je hutný předkrm, jakým jsou husí játra. Ten spojujeme s aperitivem a podáváme k němu přírodně sladká vína (bobulové výběry apod.).

Hlavní jídlo

Ryby

  • vařené, dušené - bílá kabinetní vína
  • uzené, případně s omáčkou - bílá vína pozdních sběrů
  • grilované, smažené, případně s výraznou chutí omáčky - vyzrálá, bílá jakostní vína nebo lehčí vína červená
  • úhoř - lehčí červená vína
  • mořské ryby - bílá vína (neboť mořská sůl a červené víno dávají hořkou chuť)

Masité pokrmy

Staré pravidlo "bílé víno k bílému masu a červené víno k tmavému masu" sice stále platí, ale záleží také na způsobu přípravy.

Kombinace se mění podle přípravy pokrmů:

  • maso bez omáčky - víno k chuti masa
  • maso s omáčkou - víno k chuti omáčky
  • maso vařené, dušené - bílá vína kabinetní
  • maso grilované, hubené - bílá masa pozdních sběrů
  • maso grilované, pečené, prorostlé - velmi plná bílá vína, klarety, jemná červená vína
  • maso skopové, zvěřina - vína červená, barevná, s bohatou tříslovinou
  • maso s bohatou zeleninovou oblohou - lehčí víno nežli k typu masa
  • uzeniny na dřevěném podtácu - selské bílé i červené víno

Sýry

  • čerstvé - svěží bílá vína Müller-Thurgau, Sylvánské, Veltlínské zelené
  • máslové sýry, sýrové paštiky - Neuburské, klarety
  • sýry s bílou plísní - lehčí, suchá bílá vína Rulandské šedé
  • krájené sýry - velmi plná, bílá vína, klarety, jemné Rulandské modré
  • sýry s tmavou plísní - zralá červená vína, ale nepříliš tříslovitá, bobulové výběry
  • sýry s velmi výraznou chutí - červená, plná, barevná, tříslovitá vína

Jídlo je nutností, ale snoubit jídlo s vínem je uměním. Kreativita je na Vaší straně. Přejeme Vám mnoho dobrých nápadů a šťastnou ruku při výběru vín. Nezapomeňte na naše dobrá moravská a česká vína.

Informujeme

Archív

Sekty Szigeti

Velká sektová revoluce

Naše prodejny

Naše prodejny

Zpět nahoru