Upozornění: Obsah webové stránky je vhodný pouze pro osoby starší 18 (21) let!

Úvod  /  Informujeme  /  Whisky, Bourbon, Cognac  /  Portské víno

Portské víno

Portské víno (známé také pod názvy Porto, Oporto nebo v originále Vinho do Porto) je fortifikované (dolihované) víno produkované v údolích podél řeky Douro v severní části Portugalska. Jedná se typicky o červené víno s vyšším podílem zbytkového cukru (často je prezentováno jako dezertní víno). Objevuje se v suché, polosuché nebo také bílé variantě. Fortifikovaná vína v podobném stylu se vyrábějí i v zemích mimo Portugalsko, především v Austrálii, severní Africe, Kanadě, Indii, Argentině a USA. V rámci Evropské unie je ale označení Porto vyhrazeno jako ochranná známka původu pouze pro produkty portugalské provenience.

Ruby

Vína, která zrají v dřevěných tancích o obsahu až několika tisíc litrů. Velký objem vína v tancích zabraňuje přístupu vzduchu a tak téměř nedochází k oxidaci, díky čemuž si vína zachovávají téměř původní tmavě rubínovou barvu, ovocnou chuť a mladistvý nádech.

Fine Ruby – také se setkáte pouze s označením Ruby nebo Superior Ruby. Tento základní druh portského se vyrábí smísením různých druhů červených odrůd z různých ročníků. Vyzrává ve velkých dřevěných kádích po dobu zhruba 3 let. Díky minimálnímu styku vína se dřevem a nízké oxidaci si víno udržuje svoji tmavě rubínovou barvu a svěží, ovocný charakter. Vzhledem k tomu, že kvalita tohoto vína se v lahvi již nezvyšuje, pije se okamžitě po nalahvování.

Vintage Character – také se setkáte s názvem Reserve Ruby. Je to kvalitnější, plnější víno kategorie Ruby. Zraje déle ve velkých kádích: po dobu zhruba 7 let. Dále nevyzrává v lahvi, mělo by se proto pít co nejdříve po nalahvování.

Late Bottled Vintage – je víno kategorie Ruby. Je to víno tmavé, velmi dobře strukturované. Vyrábí se pouze z jednoho ročníku a to minimálně mezi 4 a 6 rokem po sběru. Toto víno - na rozdíl od Vintage Character - od okamžiku výroby až po nalahvování není smíseno s vínem z žádného jiného ročníku. Na toto víno jsou také vybrány kvalitnější hrozny. Protože se jedná o víno z jednoho ročníku, musí být ročník uveden na přední etiketě. Dále nevyzrává v lahvi, mělo by se proto pít co nejdříve po nalahvování.

Vintage – je královna portských vín. Je to víno jednoročníkové. Je to víno z nejkvalitnějších hroznů z nejkvalitnějších ročníků. Toto víno se lahvuje mezi 2-3 rokem po sběru a dále vyzrává po minimálně 15 let v lahvi. Díky prakticky nulovému přístupu vzduchu si toto víno zachovává svoji extrémně purpurovou barvu, lahodný ovocný charakter a rozvíjí své skvostné aroma. Aby byla zachována vysoká kvalita tohoto vína, smí každý vinař vyhlásit Vintage pouze 3x za desetiletí. Jedná se o velice náročný a odpovědný proces, ve kterém musí vinař ohodnotit, zda úroda daného roku dosáhla nadstandardní kvality či nikoliv. Existují Vintage neuvěřitelného stáří: můžete koupit, samozřejmě za patřičnou cenu i Vintage z 19. století. A samozřejmě , že ji lze i pít, i když dnes jsou tato raritní portská vína spíše předmětem sběratelského zájmu. Pokud se rozhodnete takovou Vintage vypít, měli by jste ji vypít zhruba do 2 hodin od otevření láhve. Toto víno totiž začne velmi rychle oxidovat. Obecně by jste měli Vintage vypít ze stejných důvodů maximálně do 2 dnů po otevření. Vintage je také nutné nejprve dekantovat. V posledních letech se stává módní pít Vintage mladou. Snad je to právě tím, že za nejkvalitnější ročníky minulého století jsou považovány 1994, 1997 a 1992.

Tawny

Vína, která na rozdíl od Ruby zrají výhradně v menších dřevěných sudech o objemu 500 l., v nichž oxidace a větší styk vína se dřevem mění jeho barvu i chuť získává „nahnědlý odstín“, připomíná ořechy a sušené ovoce.

Fine Tawny - také se setkáte pouze s označením Tawny nebo Superior Tawny. Fine Tawny je základní portské, vyzrávající po dobu 2 až 3 let v dubových sudech o obsahu 500 litrů. Intenzivní styk vína se dřevem a oxidace zajišťují postupnou změnu barvy a chuti. Víno tak získává jemně nahnědlý odstín a příchuť sušeného ovoce a ořechů. Tawny lze pít okamžitě, jeho kvalita se v lahvi nezvyšuje.

Reserva – je kvalitnější Tawny. Vyzrává minimálně po dobu 5 let v dubových sudech. Chuť tohoto delikátního vína je ovlivněna nejen přístupem vzduchu a stykem se dřevem, ale také pečlivým mísením jednotlivých odrůd. Je to víno stále s náznakem ovocnosti, díky svému relativnímu mládí, přesto však již převládá lahodná chuť ořechů a suchých plodů. Toto víno dále nevyzrává v lahvi, mělo by se proto pít co nejdříve po nalahvování.

Tawny s indikací věku - Tawny s indikací věku jsou vína vyrobená ze sběrů z nejlepších let. Věk vyznačený na lahvi indikuje průměrný věk použitých sběrů. Jsou to vína 10, 20, 30 a 40 a více let stará. Barevně přecházejí z tmavě nahnědlého 10 letého až do velmi světlého zlatavého odstínu 40 letého portského. Také chuť se stářím stále zjemňuje a výrazněji vystupují ořechové a dřevěné tóny. Toto je dáno procesem dlouhodobého zrání tohoto vína v malých dubových sudech: čím déle víno vyzrává, tím více mění svoji barvu, chuť i vůni. Protože toto víno zraje na sudu a dále již se v lahvi nezlepšuje, je vhodné je vypít okamžitě po nalahvování. Uvědomíme-li si obrovské náklady, které vinař musí vynaložit na skladování vína a soustavnou péči o ně např. po dobu 40 let, asi nás už relativně vysoké ceny za tato portská nepřekvapí. Existuje však Tawny, které může být i mnohem starší: portské Colheita.

Colheita – je nejkvalitnější Tanwny. Na rozdíl od předchozích vín typu Tawny je Colheita víno jednoročníkové, ročník musí být tedy uveden na etiketě. Vyzrává po dobu minimálně 7 let v dubových sudech, kde po celou dobu dochází k oxidaci a tím ke změně barvy i chuti. Tato vína - stejně jako Vinatge v kategorii Ruby - dokáží ohromit svým vysokým věkem a lahodnou chutí. Na rozdíl od Vintage neexistují pravidla deklarace, je proto snažší najít Colheitu od jakéhokoliv požadovaného ročníku. V Portugalsku je velice oblíbené dávat Colheitu s datem roku narození jako dárek k narozeninám. Colhieta se výborně hodí na závěr večeře, ke kávě a/nebo k doutníku. Měla by se vypít nejlépe do jednoho roku od nalahvování.

Burmester Jockey Club Reserva - je 7leté tawny. Je namícháno z výběru vín, která zrála dlouhou dobu ve sklepech. Jemná komplexnost a přitom silný charakter jsou doplněny lehkým kořením a zakulacenou a sladkou chutí. Ideálně se snoubí se suchým ovocem.

Sekty Szigeti

Velká sektová revoluce

Naše prodejny

Naše prodejny

Zpět nahoru